ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΓΟΝΕΩΝ "Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ"

Λεωφόρος Σοφοκλῆ Βενιζέλου 130 Τ.Κ. 163 45 Ἡλιούπολη
Τηλέφωνο: 2109927961



Ἡ Γ.Ε. Χ. Α. εἶναι Πανελλήνιο Σωματεῑο μέ 60 τμήματα στίς περισσότερες πόλεις τῆς Ἑλλάδος καί στίς Συνοικίες τῆς περιοχῆς Ἀθηνῶν. Σκοπός της εἶναι ἡ τόνωσις τοῦ θρησκευτικοῦ φρονήματος τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ καί ἡ ἐνίσχυσις τοῦ θεσμοῦ τῆς Οἰκογενείας ὅπως αὐτός διαμορφώθηκε κάτω ἀπό τήν ἐπίδραση τῆς Ὀρθοδόξου Ἑλληνικῆς Ἐκκλησίας. ὡς φορέα καί θεματοφύλακα τῶν Χριστιανικῶν καί Ἐθνικῶν παραδόσεων.

Γραφεῖα κεντρικοῦ: ὁδός Μαυρομιχάλη 32 (106 80) Ἀθήνα

Τηλ. & Fax: 210-3638793 E-mail: gexaathens@yahoo.gr

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Καλή Σαρακοστή!

Bread

Νηστεία θεωρείται η πλήρης αποχή από μαγειρεμένες τροφές, από τροφές που περιέχουν λάδι και από το κρασί. Σήμερα, όμως, με τον όρο "νηστεία" δηλώνουμε κάθε αποχή από κάποιες κατηγορίες τροφίμων, την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει καθιερώσει με σκοπό να τιμήσει ένα συγκεκριμένο γεγονός του λειτουργικού κύκλου της και να προετοιμάσει τους πιστούς γι' αυτό. Η νηστεία είναι προτροπή του ίδιου του Θεού και όχι εφεύρημα κάποιον ανθρώπων, που ήθελαν να διασκεδάσουν την πείνα των καταπιεσμένων, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Ας μην ξεχνάμε την ευαγγελική προτροπή του Κυρίου, ο οποίος μας είχε διαβεβαιώσει ότι το γένος τον δαιμόνων δεν εκδιώκεται, παρά μόνο με νηστεία και προσευχή.

Δεν είναι όλες οι περίοδοι νηστείας ίδιες. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, η κατάλυση των ίδιων τροφίμων σε όλες τις νηστείες.
"Κατάλυση" έχουμε όταν επιτρέπεται να καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο, που σε περίοδο νηστείας απαγορεύεται. Έτσι, για παράδειγμα, "κατάλυση ιχθύος" σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώσουμε ψάρι.

Στη νηστεία των Χριστουγέννων γίνεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες, έως τη 17η Δεκεμβρίου. Επίσης, την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου γίνεται κατάλυση ιχθύος κι ας είναι ημέρα Παρασκευή. Όπως σε όλες τις νηστείες, δεν επιτρέπεται η κατάλυση κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων.Φυσικά, τη σωματική νηστεία οφείλουμε να συνοδεύουμε με πνευματική εγρήγορση, προσευχή και ελεημοσύνη προς τους απόρους αδελφούς μας.


Προβολή άρθρου...